7/2/10

Άντρες εναντίον γυναικών

Της Παναγιώτας Μαρκοπούλου

Τι είναι καλύτερο; Να είσαι άντρας η γυναίκα; Φυσικά εγώ ξέρω την απάντηση, αλλά δεν θα σας πω την άποψή μου γιατί θα πείτε πως είμαι προκατειλημμένη και καθόλου αντικειμενική και αμερόληπτη. Ωστόσο, θα σας δώσω μερικά στοιχεία και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας .
• Ο εγκέφαλος του άντρα είναι κατά 10% μεγαλύτερος και διαθέτει περίπου 4 δισεκατομμύρια κύτταρα παραπάνω από της γυναίκας. Όμως επιστήμονες λένε πως αν η ευφυΐα του άντρα ισούται με 100, της γυναίκας ισούται με 103. Το σίγουρο είναι ότι οι γυναίκες έχουν 30% περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Έτσι, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

• Οι άντρες έχουν πιο ανεπτυγμένες ικανότητες προσανατολισμού. Όταν διαβάζουν ένα χάρτη ''ενεργοποιείται'' μια συγκεκριμένη (και αρκετά) μεγάλη περιοχή του εγκεφάλου. Στις γυναίκες αντίθετα, ενεργοποιούνται και τα δύο ημισφαίρια αλλά με πιο άτακτο και αφηρημένο τρόπο (έτσι οι πληροφορίες τελικά μπερδεύονται). Αυτό το μικρό πλεονέκτημα σύμφωνα με τους ειδικούς κάνει τα αγόρια πιο ''δυνατά'' στη γεωμετρία.

• Οι άντρες γενικά έχουν μεγαλύτερη δύναμη και είναι πιο γρήγοροι. Η βασική αιτία είναι η ποσότητα λίπους που υπάρχει στο σώμα: στις γυναίκες μπορεί να ξεπεράσει το 22% ενώ στους άντρες κυμαίνεται μεταξύ 14% και 18% · το λίπος εμποδίζει την ανάπτυξη των μυών. Και η καρδιά συμβάλλει επίσης στις επιδόσεις: στις γυναίκες είναι 20% πιο μικρή!

• Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ένα χτύπημα με σφυρί στο δάχτυλο πονάει περισσότερο τους άντρες απ' ότι τις γυναίκες! Οι επιστήμονες απέδειξαν πως οι γυναίκες ανέχονται καλύτερα τους οξείς και παροδικούς πόνους. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν στο αίμα τους περισσότερα οιστρογόνα, ουσίες που βοηθούν τον τοκετό. Βλέπετε, η γέννηση ενός παιδιού πονάει περισσότερο από ένα χτύπημα με σφυρί.

• Οι γυναίκες έχουν για τα παιδιά τους μια έκτη αίσθηση: μια μελέτη έδειξε ότι το 70% των μαμάδων και των γιαγιάδων (έναντι 10% των μπαμπάδων) καταλαβαίνουν τις ανάγκες ενός νεογέννητου κοιτώντας το μόλις για μια στιγμή. Στον τοκετό και τον θηλασμό, το σώμα της γυναίκας παράγει ωκυτοκύνη: αυτή η ουσία είναι κάτι σαν ένας αόρατος δεσμός που προκαλεί στη μαμά την επιθυμία να είναι στοργική.

• Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άντρες. Όμως δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί στις γεννήσεις υπάρχουν περισσότερα αγόρια παρά κορίτσια. Αλλά στην συνέχεια οι γυναίκες “παίρνουν τα πάνω τους” και νικούν

Επιπλέον, οι γυναίκες θυμούνται πιο εύκολα και ψευδίζουν λιγότερο, μπορούν να λυγίζουν περισσότερο τον αγκώνα, σε ηλικία 3 ετών γνωρίζουν διπλάσιες λέξεις και μιλούν καλύτερα, έχουν δέρμα ευαίσθητο και πιο λεπτό, ενώ στο νερό κάνει ευκολότερα ρυτίδες. Από την άλλη οι άντρες βλέπουν καλύτερα μακριά αλλά γενικά έχουν πιο περιορισμένη όραση, τα χέρια τους είναι κατά μέσο όρο 2,8 βαθμούς πιο ζεστά, ενώ οι γάμπες τους είναι πιο βαριές γι' αυτό οι γυναίκες επιπλέουν ευκολότερα, ενώ τα πόδια είναι πιο μακριά, ακόμα και όταν το ύψος είναι το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: