11/2/10

Μία άλλη πρόταση για έξοδο

Της Βασιλικής Μποροβήλου

ΧΑΙΝΕΡ ΜΥΛΛΕΡ, ΜΑΟΥΖΕΡ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΤΤΙΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ


Ο Μάουζερ είναι εμπνευσμένος από «Το μέτρο » του Μπρεχτ αλλά και την αισθητική του ιαπωνικού θεάτρου Νο. Το έργο περιγράφει μία ιδιότυπη δίκη, την εποχή του εμφυλίου πολέμου Μπολσεβίκων και Τσαρικών. Κεντρικά πρόσωπα είναι δύο εκτελεστές στην υπηρεσία της επανάστασης, ο « Α » και ο « Β ». Οι κατηγορίες είναι, για τον Β ότι έδειξε συμπόνια σε τρεις χωρικούς όχι «εχθρούς της επανάστασης», και για τον Α ότι έχει μεταμορφωθεί σταδιακά σε μία άψυχη μηχανή θανάτου.
Και στους δύο επιβάλλεται η ποινή το θανάτου. Στη διάρκεια της παράστασης, ο θεατής παρακολουθεί την απαγγελία των κατηγοριών και την απολογία των εκτελεστών.

Ο θεατής παρακολουθεί αυτή τη δίκη όχι από τα συνηθισμένα καθίσματα έξω από τη σκηνή. Αντίθετα, βρίσκεται πάνω στη σκηνή σαν σε τραπέζι, με τους ηθοποιούς σε απόσταση 10 εκατοστών από εκείνον, καθώς σ’ το τραπέζι αυτό υπάρχουν τρεις τρύπες και από εκεί βγαίνουν τα κεφάλια των ηθοποιών. Στις κεφαλές του τραπεζιού κάθονται οι δύο δικαστές. Ο θεατής νιώθει να μετέχει σ’ αυτή τη δίκη χωρίς όμως να ενεργεί στο παραμικρό.

Η ερμηνεία των ηθοποιών είναι έντονη, αληθινή, συγκλονιστική. Η απόγνωση του θανάτου φαίνεται μέσα από τις απολογίες τους, από τις ελάχιστες κινήσεις που κάνουν, τα κόκκινα φώτα και αντικείμενα που κατά διαστήματα χρησιμοποιούν (κόκκινο= αίμα).

Εν τέλει ο Μάουζερ αποδεικνύει τη δύναμη της βίας, που πολλές φορές μπορεί να προκύψει σε μία επανάσταση και να την απομακρύνει από τους αρχικούς της στόχους.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στο δάσκαλο και συνεργάτη του Θεόδωρου Τερζόπουλου Χάινερ Μύλλερ για τα 80 χρόνια από τη γέννησή του.

Βιογραφικό σημείωμα του Χάινερ Μύλλερ

Ο Χάινερ Μύλλερ ( 1929- 1995) γεννήθηκε στο Έπενντορφ της Σαξονίας. Το 1945 στρατολογήθηκε υποχρεωτικά. Το 1951 δημοσίευσε για πρώτη φορά ποιήματα και άρθρα του. Το 1951 έγινε μέλος της ένωσης Ανατολικογερμανών συγγραφέων. Το 1970 άρχισε τη συνεργασία του ως δραματουργός με το Μπερλίνερ Ανσάμπλ και με τη Φολκσμπύνε. Το 1990, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο Μύλλερ εκλέχθηκε πρόεδρος της Ακαδημίας Τέχνης του Βερολίνου και το 1995 καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπερλίνερ Ανσάμπλ.
Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, ανάμεσά τους το βραβείο Χάινριχ Μάν, το βραβείο Λέσσινγκ, το βραβείο Κλάιστ. Θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και φιλόσοφος, συχνά επέλεγε τα θέματά του από την αρχαία ελληνική τραγωδία ή από έργα άλλων μεγάλων συγγραφέων, όπως ο Σαίξπηρ και ο Μπρεχτ. Συνέγραψε τον Μάουζερ το 1970.


ΘΕΑΤΡΟ ΑΤΤΙΣ, Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο, 10437, Αθήνα

Τηλ. 210 52 26 260

Δεν υπάρχουν σχόλια: