10/10/09

Πλανήτης Ποδόσφαιρο. Αφιέρωμα στους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του 20ου αιώνα

Του Γιάννη Μπακόλα


Ο George Best (22/5/1946- 25/11/2005) ήταν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ιδιαιτέρως γνωστός για το πέρασμά του από την Manchester United. Ήταν πλάγιος επιθετικός του οποίου το παιχνίδι συνδύαζε ευελιξία, επιτάχυνση, ισορροπία, την ικανότητα να παίζει με τα δύο πόδια, το σκοράρισμα και την ικανότητα να ντριμπλάρει εύκολα τους αμυντικούς.
Το 1968, κέρδισε με την Manchester United το κύπελλο Πρωταθλητριών και ονομάστηκε ο «ευρωπαίος παίχτης της χρονιάς».
Το 1999, ψηφίστηκε 11ος στην ψηφοφορία για τον «Καλύτερο Παίκτη του Αιώνα», και 16ος στην επιλογή για τον «Καλύτερο Παίκτη του Αιώνα Παγκοσμίως». Στην εθνική Βορείου Ιρλανδίας ο θαυμασμός γι’ αυτόν συνοψίστηκε στην έκφραση: «Maradona good; Pele better; George Best».
Ο George Best ήταν μία από τις πρώτες διασημότητες του ποδοσφαίρου, αλλά η εξωγηπεδική του ζωή τον οδήγησε στον αλκοολισμό που όχι μόνο επηρέασε την καριέρα του, αλλά τελικά τον οδήγησε και στον θάνατο το Νοέμβριο του 2005 σε ηλικία 59 ετών. Η αιτία θανάτου ήταν η αλλεργία που του προκάλεσαν τα αντιβιοτικά που έπαιρνε για την ασθένειά του.
Ο Best επιλέχθηκε πάλι να εκπροσωπήσει τη χώρα του τη δεκαετία του ’70, παρά τα εξωγηπεδικά του προβλήματα. Το 1976, η Β. Ιρλανδία κληρώθηκε για τα προκριματικά του Μουντιάλ με την Ολλανδία του «μεγάλου» Κρόιφ. Στα πρώτα 5 λεπτά του αγώνα ο Best πήρε τη μπάλα μπροστά κι αριστερά, αλλά αντί να κατευθυνθεί προς το τέρμα γύρισε τη μπάλα προς τα πίσω με μόνο σκοπό να περάσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, τον Κρόιφ. Με δύο περίτεχνες ενέργειες κατάφερε να τον προσπεράσει μέσα από τα πόδια δύο φορές. Ο Best συμπεριλήφθηκε στην εθνική από τον προπονητή του Billy Bingham το 1982 στο Μουντιάλ. Ωστόσο, στα 36 και με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες να είναι πεσμένες λόγω ηλικίας και ποτού, δεν επιλέχθηκε για τη Β. Ιρλανδία.
Ο Best έχοντας ξεκινήσει από τους μικρούς της Manchester United και έχοντας παίξει επαγγελματικά σε Manchester United, Jewish Guild, Stockport County, Cork Celtic, Los Angeles Artecs, Fulham, Fort Launderdale Strikers, Hibernian, San Jose Earthquakes, Bournemouth, Brisbane Lions και Tobermore United είχε καταγράψει 579 εμφανίσεις και είχε σημειώσει 213 γκολ. Επίσης, αγωνίστηκε και στην εθνική της χώρας του με 37 εμφανίσεις και 9 γκολ. Θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε απλά και με δύο λέξεις σπουδαίο επιθετικό. Για του λόγου το αληθές δείτε το παρακάτω βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια: