10/10/09

Άνθρωπος, Όνειρο και Φόβος. Ορφέας & Ευρυδίκη. Με τη ματιά του Palle Nielsen










Της Βασιλικής Μποροβίλου

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Δανικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και το Μουσείο Τέχνης Vejle παρουσίασε μία έκθεση επιλεγμένων έργων του Palle Nielsen ( 1920 -2000). Τα έργα είναι φιλοτεχνημένα με διάφορες τεχνικές, όπως υδατογραφία, ξυλογραφία, λινογραφία.
Η έμπνευσή του είναι επηρεασμένη από την κλασική αρχιτεκτονική της Ελλάδας και της Ρώμης. Έχοντας μεγαλώσει στα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου, τρέφει μέσα του ένα βαθύ μίσος για τη βία και την αδικία.
Με ερέθισμα μία γυναίκα που ο ίδιος βλέπει να πεθαίνει μέσα σε ένα τρένο αβοήθητη, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δημιουργεί μία σειρά από σχέδια, που τα στηρίζει στο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης.
Το συναίσθημα κυριαρχεί. Η βία, η απόγνωση, ο αποχωρισμός, το ταξίδι εκφράζονται έντονα και καθαρά, και ταυτόχρονα συνυπάρχουν. Οι φόβοι και οι ανησυχίες του σύγχρονου ανθρώπου σκιαγραφούνται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, λεπτομερώς από το μελάνι. Ο θεατής νιώθει τα συναισθήματα που ο Nielsen εκφράζει .
Όμως, στο τέλος, διαπιστώνει πως ο Nielsen δεν του δίνει διέξοδο γι’ αυτά συναισθήματα , αλλά μια συναισθηματική περιήγηση.

Επιμελήτριες Έκθεσης: Signe Jacobsen, Μουσείο Τέχνης Vejle Σταυρούλα Οικονόμου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00 – 16.00, Πέμπτη: 10.00 – 20.00, Σάββατο: 10.00 – 15.00. Τρίτη και Κυριακή κλειστά.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Βασ. Σοφίας κ Ηροδότου 1 Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο: 10:00 - 17:00 Πέμπτη: 10:00 - 20:00 Κυριακή: 11:00 - 17:00 Τρίτη: κλειστό

Δεν υπάρχουν σχόλια: