6/1/10

Ένα "κέντρο ανακύκλωσης" των Βίκινγκ ανακαλύφθηκε στο Γιορκ της Αγγλίας.

Του Αναστάση Πανόπουλου


Ιστορικοί και επιστήμονες ειδικευμένοι στα μέταλλα πιστεύουν πως έχουν βρει το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης στο Γιορκ της Μεγάλης Βρετανίας, αναγόμενο στο 1066.

Ένα 10ετές σχέδιο που είχε ως στόχο την ανακάλυψη της τοποθεσίας της Μάχης του Fulford, που προηγήθηκε των πιο γνωστών μαχών του Stamford Bridge και του Hastings, αποκάλυψε πάνω από 1000 δείγματα μεταλλεύματος.
Ο Ιστορικός Chas Jones που διεύθυνε την έρευνα, ανέφερε ότι βρέθηκαν μεταξύ άλλων αιχμές από βέλη και πολεμικοί πέλεκεις, αλλά επίσης υπήρχαν σημαντικά στοιχεία μεταλλουργικών εργασιών που φανερώνουν την επιδιόρθωση των όπλων μετά τη μάχη.
«Βρήκαμε πολλά απομεινάρια εστιών επεξεργασίας μετάλλων- και ψήγματα λιωμένου σιδήρου που στάζει κατά την επαναδημιουργία της αιχμής του όπλου» είπε. «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης μετάλλων του Γιορκ!»
Eπίσης, ανέλυσε πως τα δείγματα υπόκεινται σε εξονυχιστικές εξετάσεις με τη βοήθεια ακτινών Χ ώστε να εξακριβωθεί η ακριβής σύσταση των ευρημάτων για να απομακρυνθούν τυχόν προσμίξεις και να ενωθούν τα σκορπισμένα μέλη.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν την θεωρία πως οι επισκευές λάμβαναν χώρα αμέσως μετά το τέλος της μάχης, στο μέρος που αυτή έγινε. Σκανδιναβοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι είχαμε αυτά τα ευρήματα διότι η διαδικασία αυτή διακόπηκε, επειδή αμέσως μετά πρόεκυψε η μάχη του Stamford Bridge, και το μέρος εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα τέτοια πληθώρα ευρημάτων.
Όμως, οι ανασκαφές είχαν γίνει χωρίς άδεια, και προς το παρόν η διαδικασία έχει παγώσει, αλλά τα αποτελέσματα των ευρημάτων θα δημοσιευθούν τον Φεβρουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: