6/1/10

Ναυάγια... δηλητήριο στο βυθό

Του Νίκου Παναγιώτου



Ένα καλά θαμμένο Ιταλικό σκάνδαλο αναδεικνύεται από το δίκτυο «Μεσόγειος SOS» σε συνεργασία με την οικολογική οργάνωση Legambiente Nazionale. Η είδηση αυτή μας αφορά όλους καθώς τα τοξικά και πυρηνικά απόβλητα δεν έχουν σύνορα, ιδίως όταν είναι στη γειτονιά μας...

Από τη δεκαετία του ’90 η Legambiente και η Greenpeace είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που ενέπλεκαν την Ιταλική μαφία σε υποθέσεις 637 ναυαγίων με ύποπτα φορτία. Η υπόθεση είχε παγώσει όμως νέα στοιχεία, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2009, για ύποπτο ναυάγιο στις ακτές της Καλαβρίας ενίσχυσαν τις καταγγελίες για πλοία «δηλητήριο».
Σύμφωνα με ομολογία μαφιόζου, ένα ναυάγιο που βρέθηκε στο Cetraro περιέχει 120 βαρέλια από ραδιενεργά απόβλητα. Οι Ιταλικές αρχές ερεύνησαν το θέμα και διαπίστωσαν πως είχαν απορριφθεί τοξικά σε βαρέλια και πυρηνικά απόβλητα. Ο μαφιόζος στην ομολογία του αποκάλυψε επίσης ότι είχε συμμετοχή σε τρία βυθισμένα πλοία σε περιοχές της Μεσογείου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Legambiente , πίσω από όλα αυτά κρύβονται μυστικές υπηρεσίες, ισχυρά πρόσωπα, ιδιοκτήτες πλοίων, παράνομο εμπόριο αποβλήτων και όπλων, κρατικές αρχές και κυβερνητικές χώρες.
Απαιτείται λοιπόν εκτεταμένη έρευνα ώστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές διαστάσεις του διαρκούς σκανδάλου και των συμβάντων που απειλούν τη δημόσια υγεία. Τα ναυάγια με τα φορτία τους, όσα τουλάχιστον γνωρίζουμε, είναι ακόμα εκεί, γεμάτα με θάνατο στα αμπάρια τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: