22/11/09

Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Της Αναστασίας Ποτουρίδου

Μέσα από τα συντρίμμια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, μία νέα ιδέα γεννήθηκε στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι ήταν αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στο μίσος και στην αντιπαλότητα και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μία σταθερή ειρήνη. Με την καθοδήγηση θαρραλέων πολιτικών δημιουργήθηκαν οι δομές για την οικονομική ένωση της Ευρώπης που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα των λαών, το σεβασμό του δικαίου και την ισότητα ανάμεσα σε όλες τις χώρες.

Την 1η Ιανουαρίου 1981 η Ελλάδα έγινε το δέκατο μέλος των τότε Ευρωπαϊκών Οικονομικών Κοινοτήτων, που σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί τα 27 μέλη.
Η ένταξη αυτή είχε και έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας.

Οι βασικοί στόχοι της Ευρώπης να παράσχει ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στους λαούς της, να υπερβεί τις διχόνοιες στην ήπειρο και να διασφαλίσει την ασφαλή διαβίωση των πολιτών της, δημιουργούν οπωσδήποτε ένα αίσθημα ασφάλειας και την πεποίθηση ότι σε κάθε περίπτωση τα στρατιωτικά και στρατηγικά συμφέροντα της χώρας θα διασφαλιστούν από την κοινή δράση εταίρων που θα προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Εκτός όμως από αυτό, η οικονομική και κοινωνική αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς κάθε μέλος της και προς τη χώρα μας δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας έχει επιτευχθεί και επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα παίρνει ενίσχυση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε, όταν για παράδειγμα πλήττεται από πλημμύρες οι άλλες φυσικές καταστροφές. Χρήματα και δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υποδομής των μεταφορών, όπως για επέκταση του δικτύου αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων ταχείας κυκλοφορίας. Ακόμα, άτομα και επιχειρήσεις ενισχύονται με χρήματα, τεχνογνωσία και άλλες διευκολύνσεις στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί. Σημαντικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης π.χ. βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικές υποδομές, εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν πλέον γίνει θεσμός, οφείλονται στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, η Ε.Ε διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητα θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ασφάλεια των τροφίμων, η ανάγκη προστασίας των απειλούμενων ειδών, ο σεβασμός και η ανάδειξη των διαφορετικών τρόπων ζωής των λαών με διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς.

Η χώρα μας με την ένταξή της στη μεγάλη οικογένεια της Ε.Ε επωφελείται, επίσης, με ποικίλους τρόπους από τις ανθρωπιστικές και άκρως προοδευτικές για τη χώρα μας αξίες που εκφράζει το κοινωνικό πρότυπο της Ε.Ε.

Ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε που έγινε αποδεκτός από όλα τα κράτη-μέλη, δημιουργεί το αίσθημα συγγένειας ανάμεσα στους Ευρωπαίους και διαφυλάσσει αξίες όπως ο σεβασμός της πολιτισμικής, γλωσσικής και θρησκευτικής πολυμορφίας, η συνύπαρξη ανάμεσα στην παράδοση και την πρόοδο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική αλληλεγγύη και η υψηλή ποιότητα ζωής σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Καταληκτικά, γίνεται φανερό ότι μετά από 28 χρόνια ευρωπαϊκής ένταξης, η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική, τεχνολογική, εμπορική και πολιτική βαρύτητα από αυτή που θα είχε αν λειτουργούσε ανεξάρτητα, χάρη στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

e oxi k asteio t ar8ro mou...:-S:P

Ανώνυμος είπε...

Ήθελα να ήξερα που το βρήκε το αστείο αυτό που το διάβασε. Μάλλον έχει περίεργη αίσθηση χιούμορ!