29/11/09

Ο συνήγορος του παιδιού



Της Δανάης Πλιάτσικα

Οι άνθρωποι ανήκουν σε πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Ένα από αυτά είναι και η ηλικία. Στην ηλικία που βρισκόμαστε χωριζόμαστε σε αγόρια/κορίτσια , σε μαθητές σχολείου ή σε εφήβους που εργάζονται, σε μοναχοπαίδια ή όχι, μα πάνω απ’ όλα είμαστε παιδιά. Αυτή η ιδιότητα μας προσδίδει κάποιες υποχρεώσεις αλλά, και κάποια δικαιώματα. Ναι, καλά ακούσατε δικαιώματα!! Οι περισσότεροι ενήλικες γονείς-καθηγητές ή οποιοσδήποτε άλλος έχουν την τάση να θυμούνται μόνο τις υποχρεώσεις μας… Ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως ο Συνήγορος του παιδιού.
Τι είναι ο συνήγορος του παιδιού;

Ο συνήγορος του παιδιού, λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2003, και είναι ένα από το τμήματα του συνήγορου του πολίτη, μιας ανεξάρτητης Αρχής που δημιουργήθηκε το 1997 για να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών.

Ποιος είναι ο στόχος του συνήγορου του παιδιού;

Ο συνήγορος του παιδιού έχει ως στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, έως 18 χρονών. Για να το πετύχει αυτό συνεργάζεται, όποτε είναι απαραίτητο, με την Εισαγγελία ή κοινωνικές υπηρεσίες.

Τι κάνει ο συνήγορος του παιδιού;
• ερευνά συγκεκριμένες παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών από φορείς ή άτομα και προτείνει τρόπους προστασίας τους

• προσπαθεί να κάνει γνωστά τα δικαιώματα των παιδιών σε όλους και πρώτα απ' όλα στα ίδια τα παιδιά, δίνει πληροφορίες για τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από ειδική τηλεφωνική γραμμή, έντυπα και το διαδίκτυο

• φροντίζει ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν και να ακούγεται η φωνή τους στα θέματα που τα αφορούν

• παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων για τα παιδιά και κάνει προτάσεις προς την Πολιτεία για να λάβει μέτρα προς το συμφέρον τους

• συναντά τα παιδιά στους χώρους όπου ζουν, εκπαιδεύονται και περνούν την καθημερινότητά τους, συζητά τα προβλήματα που τα απασχολούν και ακούει τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

• όταν κρίνει ότι είναι χρήσιμο, λέει την άποψή του για θέματα που αφορούν τα παιδιά στις εφημερίδες, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση

• συνεργάζεται με υπηρεσίες ή φορείς εκπαίδευσης, πρόνοιας και δικαιοσύνης, διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το παιδί.

• μπορεί να ερευνήσει μία πολύ σοβαρή παραβίαση και με δική του πρωτοβουλία

• μπορεί επίσης να επισκεφθεί κάποιο σχολείο, νοσοκομείο, ξενώνα, χώρο κράτησης, κ.λπ. για να διαπιστώσει αν προστατεύονται τα δικαιώματα των παιδιών.

Τα δικαιώματα του παιδιού σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες :

1. Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)

2. Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)

3. Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

Ορισμένα από τα δικαιώματα που περιέχονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Εμείς, τα παιδιά έχουμε πολλά δικαιώματα για τα οποία αρκετοί ενήλικες δυστυχώς αδιαφορούν. Πρώτα από όλα δικαιούμαστε προστασία από διακρίσεις οποιουδήποτε είδους όπως φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων κ.α. Δεύτερον είναι δικαίωμά μας να εκφράζουμε την γνώμη μας (ανάλογα με την ηλικία μας) στα θέματα που μας αφορούν πριν οι ενήλικες πάρουν αποφάσεις για εμάς. Ένα άλλο από τα δικαιώματά μας στο οποίο δεν δίνεται αρκετή προσοχή είναι ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν ειδική φροντίδα, εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν μια άνετη και αξιοπρεπή ζωή, όπως όλα τα παιδία. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι ένα παιδί που είτε αυτό είτε κάποιο μέλος της οικογένειας τους κάνει χρήση ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, έχει το δικαίωμα κατάλληλης υποστήριξης. Όσον αφορά τα παιδιά που προέρχονται από ξένη χώρα έχουν δικαίωμα για προστασία και φροντίδα, γιατί μην ξεχνάμε ότι πάνω από όλα είναι και αυτά παιδιά! Επίσης, κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην ανάπαυση, το παιχνίδι και την ψυχαγωγία.

Για να μάθετε περισσότερα από τα δικαιώματα των παιδιών πηγαίνετε: http://www.0-18.gr/gia-paidia/ta-dikaiomata-soy

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα δικαιώματα του παιδιού νομιμοποιήθηκαν στην χώρα μας το 1992 (νόμος 2101/92).

Πώς μπορείς να έρθεις σε επαφή με τον συνήγορο του παιδιού;


Με τον συνήγορο του παιδιού μπορείς να επικοινωνήσεις από μόνος σου, ή κάποιο μέλος της οικογένειας σου ή οποιοσδήποτε άλλος που γνωρίζει ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα του παιδιού. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητη η παρέμβασή του για να προστατευτούν τα δικαιώματά σου τότε μπορείς να τους στείλεις μια γραπτή αναφορά ή ένα μήνυμα, στα οποία τα προσωπικά σου στοιχεία και όσα αναφέρεις είναι απόρρητα.

Χρήσιμες συνδέσεις


ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ:

http://www.0-18.gr/
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ:

http://www.synigoros.gr/#

Τηλέφωνα

• 800.11.32.000 (τηλέφωνο χωρίς χρέωση για παιδιά, Δευτέρα - Παρασκευή 9:00πμ - 3:00μμ)

• 210 7289703 (Γραμματεία Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δευτέρα - Παρασκευή 9:00πμ - 3:00μμ)

• 210 7289600 (τηλεφωνικό κέντρο Συνηγόρου του Πολίτη, Δευτέρα - Παρασκευή, 8:30πμ - 2:00μμ)

1 σχόλιο:

Babis Dermitzakis είπε...

Είναι δυστυχώς μια θλιβερή πραγματικότητα ότι στα παιδιά ασκούνται συχνά όχι μόνο ανεπίτρεπτες πιέσεις, αλλά και ψυχολογική, ακόμη και σωματική βία. Ευτυχώς που υπάρχουν φορείς σαν τον Συνήγορο του Παιδιού για να μπορούν να παρεμβαίνουν. Τα παιδιά πρέπει να μη φοβούνται να καταγγέλουν, και οι μεγάλοι καλό θα ήταν να μάθουν ότι δίπλα στα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν και τα δικαιώματα ασθενών κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.