1/11/09

Ενημέρωση για τη νέα γρίπη...

Της Σοφίας Παπασταθοπούλου

Το συγκεκριμένο θέμα αφορά όλους μας και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Πρέπει όλοι με υπευθυνότητα να βοηθήσουμε να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος της νέας νόσου ακολουθώντας τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί από ειδικούς και πάνω από όλα να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να προκαλούμε πανικό.

ΠΩΣ ΜΟΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;
Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον νέο ιό της γρίπης Α(Η1Ν1) ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως και με την εποχική γρίπη. Ο ιός μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους μέσω σταγονιδίων από κάποιον που φτερνίζεται ή βήχει. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα από τα μολυσμένα σταγονίδια που εγκαθίστανται στα χέρια μας ή σε άλλες επιφάνειες που μπορούν στη συνέχεια να μας μεταδώσουν τον ιό όταν τις ακουμπήσουμε

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα συμπτώματα του νέου ιού της γρίπης είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης. Πιο συγκεκριμένα ο ιός μας προκαλεί: υψηλό πυρετό, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο αίσθημα κόπωσης, πόνος στους μύες, διάρροια και εμετούς.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΩ;
1. Αποφεύγετε τις στενές επαφές με άτομα που πάσχουν με κάποια από τα παραπάνω νοσήματα.
2. Μην πηγαίνετε στο σχολείο ή στη δουλειά εάν αρρωστήσετε, αλλά να μείνετε σπίτι σας για να μην μεταδοθεί ο ιός και σε άλλα άτομα.
3. Να πλένετε τα χέρια σας συχνά και ειδικότερα μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Να χρησιμοποιείτε επιπλέον αντισηπτικό υγρό και υγρά αντισηπτικά μαντιλάκια που περιέχουν αλκοόλ.
4. Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε να χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο το οποίο αμέσως μετά την χρήση του να το πετάτε στα απορρίμματα. Αν δεν έχετε χαρτομάντιλο να βήχετε ή να φτερνίζεστε στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας.

5. Να αποφεύγετε την των χεριών με μάτια, μύτη, στόμα γιατί μέσα από αυτά τα σημεία μπορεί να μεταδοθεί ο νέος ιός της γρίπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: